Kora:
Fil:
Nadev:
Glazura:
Za koru umutiti mikserom belanca sa prstohvatom soli, pa kada se zapeni, dodajte postepeno kristal šećer dok ne umutite belance da sijaju. Dodati mak, brašno i prašak za pecivo. Mikserom sjedinite brzo sastojke i smesu izlijte u kalup (20x30, obavezno dublji) koji ste namazali maslacem i brašnom sa svih strana. Pecite u zagrejanoj rerni dok kora ne dobije smeđu boju na 180 stepeni.
U međuvremenu u šerpici umutite žumanca sa 6 kašika kristal šećera, dok ne dobiju svetliju boju pa dodajte gustin pomešan sa mlekom. Smesu stavite da se kuva na stednjoj temperaturi neprestano mešajući žicom. Kada se fil zgusnuo, ostavite ga da se prohladi na sobnoj temperaturi.
Pripremite maslac da se otopi na sobnoj temperaturi pa ga mikserom umutiti sa kašikom šećera i kašikom arome vanile pa kada dobijete kremastu smesu umutite je u prohlađeni fil mikserom. Fil izlijte preko kore i ostavite u frižider da se hladi.
Napravite šolju jake crne kafe pa umačite Pionir petit posni keks u kafu, ne predugo, samo ga uronite u prohlađenu kafu i ređajte preko fila pa ostavite opet u frižider na hlađenje.
Napravite čokoladnu glazuru tako što ćete istopiti Pionir čokoladu za jelo i kuvanje sa slatkom pavlakom i maslacem. Prelijte glazuru preko keksa ostavite prvo na sobnoj temperaturi da se stegne sat vremena, pa ubacite preko noći u frižider.
Ukrasite keksićem i makom.
Recept Marijane Mančev @kenguristyle