Recepti

Recepti

Torta s lešnicima i karamelama

Biskvit (peku se 4 kore):

  • 4 x 2 kom belanaca
  • 4 x 2 kašike šećera
  • 4 x 40 g pečenih mlevenih lešnika*
  • 4 x 1 kašika oštrog brašna
  • 4 x 1/2 kašike kvalitetnog kakaa
  • 4 x 1 kašičica praška za pecivo
  • 4 x 25 ml ulja

 

Fil:

  • 1 l punomasnog mleka
  • 8 kom žumanaca
  • 300 g Lešnik karamela bombona
  • 160 g gustina
  • 170 g šećera (količinu šećera prilagoditi svom ukusu, ovo je slađa verzija)
  • 100 g maslaca
  • 150 ml slatke pavlake (biljne)

 

Za natopiti biskvit:

  • Malo mleka + kašika ruma

 

Ganache:

 

Izrada:

 

Karamel krema:
Zagrijati 1.5 dl mleka i preliti preko Lešnik karamela bombona koje smo stavili u šerpu i zagrejavati na laganoj vatri da se karamele otope. Od preostale količine mleka odvojiti 1dl a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrejavati (pojačati temperaturu). U posebnu posudu stavimo žumance, gustin, šećer i izmešamo sa 1dl hladnog mleka, fino da nema grudvica.
Kad se mleko sa karamelama zagrejalo u to dodati prethodnu smesu i zakuvati kremu (krema će biti čvrsta pa je potrebno malo energičnije promešati da nema grudvica). Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.

Biskviti:
Dok se krema hladi pravimo koru: u belance dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan sneg, isključiti mikser. Prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od belanaca, mešati ručno, na kraju dodati i pečene mlevene lešnike (deo je fino samleven, a deo krupnije iseckan) i sve lagano sjediniti. Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mešanje. Izliti smesu u okrugli kalup za torte d=20-24 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje. Peći biskvite na 180 st. oko 15-20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.
Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.

 

Nastavak krema:
U mlak (ne sasvim ohlađen) krem dodati maslac i dobro izmiksati. Umutiti slatku pavlaku  i dodati u kremu i sve sjediniti mešanjem.

 

Ganache:
Čokolade izlomiti i preliti sa slatkom pavlakom; staviti na srednju vatru i mešati dok se čokolade ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.

 

Slaganje i savjeti:
Tortu slagati na podlozi za torte u obruč koga smo podmazali masnoćom i i zalijepili iskrojene trake pek papira. Sve osim prve korice natopiti mešavinom mleka i ruma. Fil podeliti na 5 delova. Peti dio iskoristite za ukrašavanje, a ostale ravnomerno rasporediti preko kora.
Ako radite u kalupu d=20 visina torte je 11 cm, d=22 h=8-9 cm, d=24 h=7 cm.
 

Napomene

  • Ako koristite mlečnu slatku pavlaku za šlag, onda dodajte i jedan krem-fiks.
  • Torta je sa domaćim lešnicima koji imaju znatno jaču aromu od kupovnih u marketima, tako da ukoliko radite sa kupovnim, količinu možete povećati na 200 g.
  • Ako želite intenzivniji karamel ukus završni ganache sloj zamenite sa karamel prelivom po vašem ukusu.

Autor recepta je My Mili Cake

 

 
Još jedna grupa proizvoda koja čuva tradiciju i kvalitet kompanije Pionir...
 
 
Pionir je poznat po mnogim brendovima sa dugom tradicijom...
 
Potrebno: Podloga: 250 g Pionir mlevenog keksa 100 g maslaca ili margarina 100 ml soka od pomorandže ili mleka   Fil: 400 ml slatke pavlake 300 ml milerama 100 g šećera u prahu 1 želatin 300 g...
Briga o svim imputima koje čine finalni proizvod, predstavlja imperativ kompanije Pionir. Pažljivi odabir svih sastojaka kao i dugogodišnja saradnja sa dobavljačima najkvalitetnijih sirovina, garantuju...
Potrebno: • 500 g mini petit beurre keks • 7 čokoladica sa suvim grožđem • 100 g brusnica • 600 ml mleka • 200 g maslaca • 5...
Potrebno za kore (x4):   5 belanaca 5 kašika šećera 5 kašika Pionir mlevenog keksa 2 kašike kakao Pola...
Sastojci:   Testo kućice:   3 šolje (od 2dl) brašna,  2 kašičice praška za pecivo,  prstohvat soli 1...