Recepti

Recepti

Posna torta

Posna torta
Jako fina, svečana i bogata. Čokoladna torta sa bananama i kikiriki puterom. Vrlo se lako sprema a uz čokoladnu dekoraciju koja se takođe vrlo lako pravi, baš dobije poseban izgled. Posnu čokoladu koju sam koristila za ovaj recept je Pionir čokolada za jelo i kuvanje koja čak ima 47% kakao delova. Tortu bih svima preporučila jer svi koji su probali nisu verovali da je posna torta u pitanju♥️
Kore:
- 250g brašna
- 150g šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 30g kakao praha
- 100ml ulja
- 250ml biljnog mleka (ja sam koristila bademovo)
Fil:
- 100g Pionir čokolade za jelo i kuvanje
- 150g margarina sobne temperature
- 150g kikiriki putera
- 80g prah šećera
- 1 kašika arome vanile
Još:
- 2 banane
- 100g Pionir čokolade za dekoraciju
- biljnog mleka za potapanje korica, nije neophodno
Priprema:
1. Prvo sam napravila dekoraciju, čokoladu sam istopila, stavila u dresir kesu, odsekla vrh i na pek papiru crtala šare. To sam držala u zamrzivaču dok torta nije bila gotova.
2. Za korice pomešati žicom sve suve sastojke, dodati mleko i ulje, mešati samo onoliko dok se ne sjedini, nemojte premutiti.
3. Smesu rasporediti u kalupu prečnika 20cm obloženim pek papirom i peći 45 min na 180 stepeni. Najlepše se ispeče ako pečete na režimu gde se pali gornji i donji grejač rerne. Nakon pečenja ostaviti kolač da se ohladi u potpunosti.
4. Ohlađeni kolač izvaditi iz kalupa i preseći horizontalno na 2 dela. Ja sam malo odsekla i vrh koji je narastao tokom pečenja.
5. Za fil istopiti čokoladu i ohladiti je 10ak minuta. U mikseru penasto umutiti margarin, prah šećer i aromu vanile. Umutiti i kikiriki puter, na kraju i čokoladu.
6. Za ređanje banane iseći na kolutove. Jednu koricu staviti na stalak, po želji natopiti sa malo mleka i premazati je kašikom fila. Na filu rasporediti banane i namazati još jednu kašiku fila. Na to staviti drugu koricu, premazati i nju filom i ostatak fila rasporediti po ivicama torte. Ja sam tortu slagala u prstenu ali to nije neophodno.
7. Na premazanu tortu rasporediti šare od čokolade, ukrasiti po želji i odložiti je u frižider na najmanje pola sata.

 

Recept priredila Julia Radojević @slatkadomacica 

 
Pionir je poznat po mnogim brendovima sa dugom tradicijom...
 
 
Još jedna grupa proizvoda koja čuva tradiciju i kvalitet kompanije Pionir...
 
Potrebno: Kora: 6 jaja 6 kašika šećera 4 kašike brašna 3 kašike kakaoa 1/2 praška za pecivo 3 kašike ulja Fil: 300 ml mleka 3 kašike šećera 100 g...
Briga o svim imputima koje čine finalni proizvod, predstavlja imperativ kompanije Pionir. Pažljivi odabir svih sastojaka kao i dugogodišnja saradnja sa dobavljačima najkvalitetnijih sirovina, garantuju...
Kora 150 gr Pionir mlevenog keksa 60 gr margarina 60 gr šećera u prahu 60 ml mleka   I fil 200 gr krem sira 30 gr...
Testo: 1 kg krompira 600 gr brašna 2 jajeta 1 kašika masti/ulja Pola kafene kašičice soli   Punjenje: 20-22...
Ako volite tradicionalne kolače onda ste ovaj naš tradicional probali bar jednom. Mi smo u standardnu varijantu dodali kakao a takođe može da se doda i korica limuna. I naravno,...